Általános szerződési feltételek

emberi nyelven…

Kérlek olvasd el, mert a fotózáson való részvétellel automatikusan elfogadod a szerződési feltételeket!

A szolgáltatás portréfotózás, én vagyok a Szolgáltató, ha eljössz hozzám fotózásra, akkor Te vagy az Ügyfél.
Szerződésen kívül, a való életben egyébként Vendégnek hívlak, mert ez a megnevezés sokkal szimpatikusabb és jobban is fedi a valóságot, de jogilag a vendég szó nem lenne helyes. Talán ez a szerződés sem az, de távol áll tőlem, hogy jogi szempontból nézzek a portréfotózási kapcsolatra, ami abszolút személyes és bizalmi mindkettőnk részéről.

A honlapon szereplő aktuális portréfotózási csomagokra tudsz jelentkezni, fotózáson ezek feltételei szerint részt venni. Én köteles vagyok a tőlem telhető legjobb minőségű szolgáltatást nyújtani neked, és az általad választott csomagban vállalt feltételeket teljesíteni, amit egyébként szerződéstől függetlenül is megteszek, és ha ezt teljesítettem, akkor Te pedig köteles vagy a fotózás ellenértékét számla ellenében készpénzben, vagy utalással kiegyenlíteni.

 

A honlapon szereplő aktuális csomagok tartalmára garanciát vállalok

Az átadott képek minőségére, darabszámára, átadás határidejére, stb.
A garancia ezen felül vonatkozik arra is, hogy ha a fotózás után a képek válogatásakor esetleg nem találsz olyan képet, ami tetszene, amit szívesen használnál, akkor nem kell fizetned a fotózásért. Ebben az esetben nem fogom a képeket retusálni, hiszen úgysem használnád, és nem is adom át őket. Így ezeket a képeket nem használhatod fel semmilyen formában. (Nagyjából évente egy ilyen eset fordul elő ezért ez inkább megnyugtatásként szerepel itt, ha félsz, hogy rólad nem lehet jó képet csinálni.)
Ha viszont tudtál választani képeket, és én azokat ki is retusáltam és átadtam, akkor a reklamáció csak a retusra vonatkozhat (lejjebb találod a retusálás szabályait), és a fotózás díját már köteles vagy kifizetni.

Csak azokat a képeket adom át, amiket kiválasztottál retusálásra, nyers, utómunka nélküli képet semmi esetben sem adok át.

A képeket (hacsak a csomagban nem szerepel kifejezetten egyéb) kizárólag digitális formában adom át JPG formátumban, eredeti, nagy méretben, vízjel (logó) nélkül. Ha szükséged van kisebb méretű képekre is, akkor jelezd és felár nélkül elküldöm kisebb méretben is.

Az elkészült feldolgozott, retusált és nyers képeket a saját számítógépemen megőrzöm, hiszen a saját munkám, szerzői jogom fűződik a képekhez (szerzői jogról később olvashatsz még).
A képeket később újra fel tudom tenni neked, ha esetleg nálad elvesznének (tönkremegy a gép, amin tároltad, elveszik a pendrive, stb.), nem tudom vállalni viszont, hogy ezt életem végéig bármikor, kötelezően megteszem.

 

Referencia

A Rólad készült képek a saját munkáim, én is szeretem őket, számomra is különlegesek, ezért fenntartom a jogot arra, hogy saját online és offline felületeimen marketing célra, referenciaként felhasználjam őket.

Ezek a felületek elsősorban, de nem kizárólag:
Saját honlap: https://www.szabovirag.hu/
Facebook oldal https://www.facebook.com/szabovirag.hu/
Instagram oldal: https://www.instagram.com/szabovirag_portrefotozas/

Offline alatt azt értem, hogy néhány portrét nyomtatva kiteszek a stúdióban, nyomtatott anyagokra elhelyezhetem, stb. Itt kisebb dolgokra gondolok, referenciakártya, névjegy, ilyesmi. Ha valami nagyobb dologra használnám, mint például magazin megjelenés, ami várhatóan sok emberhez eljut, akkor természetesen megkereslek és az engedélyed nélkül akkora kaliberű dologra nem teszem ki a portrédat.

Vélemények

Mivel nagyon sok nagyon aranyos véleményt kapok a fotózás után, ezeket is szeretem felhasználni a kommunikációmban a portréfotók mellett. Nem kérem, hogy írj ilyet, mert szerintem ezeken mindig érezni lehet, hogy túl vannak fogalmazva. Viszont ha magadtól, „hirtelen felindulásból” aranyos véleményt írsz, ezt is szeretném idézni.
Ezt e-mailben meg is szoktam külön kérdezni, hogy idézhetlek-e, és természetesen olyan információt nem teszek ki sehova, amit nem szeretnél, például hogy állást keresel (mert a jelenlegi főnököd nem tudja), vagy ha társat keresel. Ha megengeded, akkor szívesen kiírom ezt is, hiszen a tény, hogy valaki más is részt vett fotózáson társkereséshez, talán bátorít másokat is, míg ha nem írom ki, akkor nem tudják mi volt a fotózás célja, és nem ismernek magukra, hogy ez nekik is hasznos segítség lehet.

Sztorik

Mivel sokat beszélgetünk a fotózás alatt, a portrékat általában egy kis személyes sztori kíséretében osztom meg, ami színesíti a mondanivalót, motiválhat másokat, és ha vállalkozóként jöttél fotózásra, akkor jó megjelenési lehetőség is neked. A honlapod, facebook oldalad linkjét is szívesen megosztom a posztban, így eljuthatsz az én követőimhez is.

Ha valamiért nem szeretnéd, hogy a portrédat, a véleményedet, vagy a sztoridat felhasználjam a fenti célokra, akkor kérlek, ezt a kapcsolatfelvételkor, vagy a fotózás előtt mindenképpen jelezd nekem! Ha nem jelzed írásban, akkor úgy tekintem, hogy elfogadtad és hozzájárulsz.

 

Retusálás

A képeket feldolgozva, retusálva fogod megkapni. A minőségi retusálás időigényes, ezért nem lehet helyben, a fotózás után megvárni, a képeket később fogom elküldeni neked a csomagban vállalt átadási határidőn belül.

A retusálás alapvetően a bőrhibák javítását jelenti.
Ami az arcodhoz tartozik, pl. anyajegy, szeplő, ránc, maradandó sérülés, azok hozzád tartoznak, és ha személyesen találkozol valakivel akkor is látják, ezért azokat nem tüntetem el. Azokat javítom, amire akár egy jó smink is képes, illetve amik úgyis el fognak múlni: apró bőrhibák, piros foltok, pattanások, borotválkozási sérülések, macskakarmolások…

Fontos, hogy a bőr textúrája megmarad, nem “mosom el” a bőröd, mintha porcelánbaba lennél.

A rutin és odafigyelés ellenére előfordulhat, hogy például múlóban lévő pattanást anyajegynek nézek és ott hagyom, vagy épp fordítva, leszedek egy anyajegyet, amit nem kellett volna. Ha ilyet észreveszel, akkor szólj és természetesen díjmentesen ki fogom javítani!

A retusálásba nem tartozik bele a háttér cseréje, átszínezése, ruha, hajszín, szemszín módosítása, az alak megváltoztatása, vékonyabbra „igazítása”, egyik képről a másikra átrakni a mosolyt / frizurát, mert pont úgy lenne jó, stb… Ha ilyet szeretnél, ezt az éppen aktuális grafikai óradíjban tudom vállalni, de kizárólag megbeszélés után, hogy egyáltalán megvalósítható-e, amit szeretnél.

 

Szerzői jog, és felhasználási jog

A szerzői jog a szerző (jelen esetben fotós) elidegeníthetetlen joga, ezt átruházni, eladni, lemondani róla nem lehet (1999. évi LXXVI. törvény).
Ezért jogilag Te, az Ügyfél a fotózáson készült képekre a fotózás ellenértékének kifizetése után felhasználási jogot szerzel, és nekünk Felhasználási szerződést kell kötnünk. Ezt itt találod lent, a fotózáson való részvétellel automatikusan elfogadod a Felhasználási szerződést is.

 

 

Felhasználási szerződés

emberi nyelven…

 

Én, a Szolgáltató az elkészült portékat az Általános szerződési feltételek szerint felhasználhatom saját vállalkozásomhoz, marketing célra.
Te, az Ügyfél az elkészült portrékat korlátlanul használhatod magáncélra (pl. önéletrajz, társkeresés, közösségi oldalak profilképe, stb.), illetve saját vállalkozásodban marketing célra (honlapodon, közösségi médiában, arculati elemeiden, hirdetéseidben, stb.).

A szerzői jogi törvény szerint a szerzőt megilleti a neve feltüntetésének joga a mű mellett, magyarul kötelező feltüntetni a szerzőt. A mai online világban ez nem mindig kivitelezhető, így ha használod a portrédat például facebook kommunikációban, akkor megköszönöm, ha odaírod a nevem (honlapom / facebook oldalam linkjét), de nem várom el.
Viszont nagyobb dolgok esetében, például ha cikket írsz egy (akár online, akár nyomtatott) magazinnak, vagy könyved jelenik meg és ezeknél használod az általam készített portrét, akkor kérlek, tüntesd fel a nevem és honlapom címét.
Korábban naivan azt gondoltam, hogy a nagy magazinok odafigyelnek a szerzők feltüntetésére, de sajnos csalódnom kellett (igen, a legnagyobbakban is), ezért Téged kérlek, hogy figyelj erre. Külön megköszönöm, ha a megjelenésekről küldesz egy fotót (online esetében képernyőmentést), ezt én is szívesen megosztom, hiszen büszke vagyok rá / Rád.

 

Amit egyikünk sem tehet:

Egyik fél sem használhatja a képeket a másik fél előzetes, írásbeli engedélye nélkül úgy, hogy abból közvetlen jövedelme származzon. Ez alatt azt kell érteni, hogy például nem nyomtathatjuk a fotókat bögrékre, amit aztán eladunk, vagy nem tölthetjük fel egy stockfotó oldalra, ahonnan utána rendszeres jövedelem érkezne belőle.
A törvény erre ezt mondja:
„Ha e törvény másképp nem rendelkezik, a szerzőt a mű felhasználására adott engedély fejében díjazás illeti meg, amelynek – eltérő megállapodás hiányában – a felhasználáshoz kapcsolódó bevétellel kell arányban állnia.

Ha ilyesmit szeretnél, akkor azt jelezd, és megbeszéljük a felhasználási feltételeket, ugyanígy ha én nyomtatnék bögréket a portréddal (nem fogok), akkor én is megkereslek Téged.
Természetesen ez nem vonatkozik arra, ha mondjuk az ügyfeleidnek ajándékba szeretnél adni egy bögrét (hogy a példánál maradjak), amin szerepel a portréd.

 

A kapcsolódó törvényt itt találod:

https://net.jogtar.hu/jogszabaly?docid=99900076.TV