Szia! Köszönöm a bizalmad, alig várom, hogy találkozzunk! :)

Hogy minél jobban tudjak segíteni, és a lehető legjobb portrét tudjuk elkészíteni Neked, olvasd el a hasznos tudnivalókat – legalább is azt a részt, ami érint Téged. :)

Ha ezeken felül mégis maradna bármi kérdésed, akkor írj nyugodtan! :)

Virág

A fotóstúdió pontos címe:

Studio Madison, 1033 Budapest, Bogdáni út 1., ez egy régi téglaépület.

Nyugodtan be lehet jönni akár gyalog, akár kocsival. A kapun túl rögtön az első épület jobbra, kint van a stúdió logója, fém lépcső vezet fel a bejárathoz. Itt gyere fel nyugodtan, és gyere be az ajtón! Bent vár a recepció, ott mondd nyugodtan, hogy hozzám jöttél, és eligazítanak, de lehet, hogy épp ott várlak én is. :)
Néhány parkolóhely van az épület előtt, ingyenesen meg tudsz állni. Ha tele van a stúdió parkolója, akkor az utcán is lehet parkolni, ez fizetős.

Az időpontod

Kérlek, a megbeszélt időpontod előtt pár perccel érkezz meg a fotózásodra!

A termeket ugyanis egész órára lehet bérelni, így nem csak „beesünk”, hanem előtte marad időnk megbeszélni a részleteket, és nem kell kapkodnunk. A teremben maximum 1 óránk lesz, ez önéletrajzos fotózáshoz bőven elég szokott lenni! 

 

Milyen ruhákat hozz?

Nagy általánosságban nőknek blúz/csinos felső és blézer, férfiaknak ing és zakó és/vagy nyakkendő.

7

Nyugodtan hozz magaddal akármennyi ruhát, a fotózás elején úgyis megbeszéljük, hogy ki vagy Te, milyen helyet keresel, és ehhez képest segítek majd kiválasztani a legjobb verziót, amit hoztál. Nyilván a több lehetőségből könnyebb megtalálni a jót. :)

CV Pro csomag esetén a nadrág/szoknya, öv is passzoljon, mert látszani fog! 

Mindenképp nézz körül, hogy azon a területen, ahova jelentkezni fogsz, mi az elvárás! Egyre több helyről hallom, hogy már a magasabb szinteken is lazábbak, például a nyakkendő már kb. sehol sem elvárás, de azért maradj alkalomhoz illő, és ne az elnyűtt kedvenc pólódat hozd… :)

Például:
Nőknél szempont lehet, hogy ne legyen ujjatlan a felső, vagy ne legyen mély a dekoltázs. Légiutaskísérőknél egész alakos képet is kérnek, de kizárólag szemből, semmi pózolás nem fér bele (sajnos), így a cipőnek is passzolni kell, mert látszik. Vagy néhány komolyabb területen elvárás a kék blúz/blézer.
Ezek nagyon egyedi szempontok, mindennel sajnos nem tudok képben lenni, mert a Te szakmádtól függ.

Ha pontosan tudod, hogy hova szeretnél bekerülni, érdemes utána járni az elvárásoknak, szokásoknak.

Például úgy, hogy rákeresel a cég dolgozóira LinkedIn-en, hogy nekik milyen a portréjuk: mit viselnek, komolyak, vagy mosolyognak?
Vagy megnézed a cég közösségi felületeit, ezekből is sok kiderül: milyen képeket használnak, ott milyen ruhában vannak, tegeződnek/magázódnak, „hivatalosan” kommunikálnak, vagy barátibb a hangvétel?
Akár lehet rajtad a cég arculati színe, mintha már most a csapat tagja lennél. Például a blúzod színe, vagy egy feltűnőbb nyaklánc vagy férfiaknál nyakkendő formájában. De ezt a színt használhatod majd később, amikor az önéletrajzod csinálod, a portréd köré keretként, a fontosabb blokkok közé elválasztásként, vagy ikonok, szimbólumok színeként.

Alapvető szempontok:

  1. Lehetőleg ne fehér blúz és fekete blézer kombinációt válassz, mert az nagyon katonás, szigorú hatást kelt, ráadásul unalmas, nem fogsz vele kitűnni a többi pályázó közül. Ez alól kivétel, ha olyan területen keresel új állást, ahol ez a “szigorúság” kifejezetten elvárás! Nyugodtan válassz színeket, csak ne rikítót, mert az nagyon elvonja a figyelmet az arcodról.
  2. Ha a blúz ÉS a blézer is színes, akkor ezek mindenképp passzoljanak egymáshoz!
  3. Általában a sötét színek öregítenek, a világosak frissek, fiatalosak. Így ha pályakezdőként szeretnéd, hogy komolyan vegyenek, vegyél sötét felsőt, ha 50+os vagy, akkor pedig világos, vidám színekkel készülj.
  4. Ne vegyél fel mintás, feliratos felsőt, mert nagyon elvonja a figyelmet az arcodról! Az apró mintákkal, textúrákkal nincs gond, a nagyok a problémásak. Ha bizonytalan vagy, nyugodtan hozd el azt a felsőt is, megnézem, és eldöntjük közösen! Lehet „trükkösebb”, érdekes szabású, különlegesebb anyagú felső, de nagy minta ne legyen!
  5. Személyiségedhez, ÉS pozícióhoz válassz ruhát! Nincs egy „jó sablon”. Van, akinél tényleg a fehér blúz, fekete blézer a „jó”, és van, akinél egy vidám, pink felső…
  6. Talán alapnak érzed, de fontos: Méretben rád illő ruhákat hozz! Sokan elkövetik azt a hibát, hogy pár kiló pluszt egy számmal nagyobb ruha alá akarnak rejteni. És a nagyobb ruhában már tényleg nagyobbnak is fognak látszani…

Milyen legyen a smink és frizura az önéletrajzos fotózáson?

Olyan legyél, amilyen egyébként is vagy egy jobb napodon! :)

7

Egy önéletrajz fotózás miatt ne menj külön sminkeshez, és fodrászhoz! Persze ha a fodrász már amúgy is aktuális, akkor jó, ha össze tudod kötni, de akkor se legyen teljesen más, mint amilyet amúgy viselsz.

Ugyanis ha szimpatikus vagy, és megfelelsz a pozícióra, akkor be fognak hívni. El tudsz majd menni a sminkeshez, fodrászhoz minden egyes interjú előtt? Illetve ha elnyered a pozíciót, akkor minden áldott reggel úgy tudsz majd megjelenni a munkahelyen? :)

Az önéletrajz portrénak nem az a lényege, hogy szép legyél rajta – mondom ezt én, akinek amúgy az a célja, hogy szép portrékat készítsen. :) Az a lényege, hogy magabiztos legyél, elhiggyék, hogy profi vagy, és megérdemelsz egy személyes interjút. Ez pedig egyáltalán nem a sminken, és a hajadon fog múlni.

Akkor milyen legyen?…

Sminkben tökéletesen elég az, amit amúgy is szoktál viselni. Ha egyáltalán nem sminkelsz, akkor pedig a fotózásra sem kell. A bőrhibákat úgyis javítom. És ha amúgy egyáltalán nem sminkelsz, akkor ne a fotózásra sminkelj életedben először, mert a sminkelési hibákat nehezebb kiretusálnom, mint az apró bőrhibákat, amiket el akartál vele fedni… :)

A fizurád jó, ha viszonylag friss: akár közvetlen fodrásztól érkezve, de legalább frissen mosva, beszárítva, ahogy szereted. Ha fested, akkor frissen festve gyere, mert látszani fog a lenövés. Ne csinálj nagy hullámokat, ha egyébként egyenes hajat hordasz, és fordítva.
Fontos még, hogy én nem vagyok fodrász… :( Persze megigazítom azt a kósza tincset, ami zavaróan áll, de ha nagyon utálod a hajad, azzal sajnos nem tudok mit tenni. Jó hír viszont, hogy ez rajtad kívül senkit sem érdekel / zavar. :) Csak te tudod, hogy milyennek szereted / szeretnéd, és mindenki más elfogadja olyannak, amilyen – akkor is, ha neked az épp nem tetszik. :)
Ha alapvetően rendezett, és frissen mosott a hajad, akkor nem arra koncentrálnak, hanem az összkép fog számítani.

Pár hasznos tipp…

7

Szemüveg

Ha szemüveget viselsz, akkor az hozzá tartozik az arcodhoz, nem fogom levetetni veled. De… :)
Jó, ha van olyan, ami nem tükröződik annyira… Létezik olyan, mindenféle szűrővel ellátott szemüveg, amit kb. lehetetlen úgy fotózni, hogy ne tükröződjön, vagy ne legyen lila… :) Ezért akár több szemüveget is hozhatsz, ha van választék, hogy megnézzük, melyik a jobb.
Másik megoldás, hogy ha amúgy szoktál használni, akkor kontaktlencsét is hozz. De ezt tényleg csak akkor, ha szoktad hordani. Aki állandóan csak szemüveget hord, annak a portréja is legyen szemüveges, mert úgy Ő. :)

Kezek, körömlakk

CV Pro csomag esetében nagy eséllyel látszani fog a kezed, körmöd. Figyelj rá kérlek, hogy ápolt legyen, ne legyen kosz a körmöd alatt, ne pattogjon a lakk, és ne legyen lenőve, ha műkörmöt hordasz.
Ha nagyon száraz a kezed, krémezd be, hogy le legyen repezedett a bőröd!

Hajkefe, hajlakk, rúzs…

Azokat a dolgokat, amiket otthon használsz készülődéskor, mindenképp hozd magaddal! A hajkefe / fésű nélkülözhetetlen már a rövid hajnál is, különben nem tudod szépen, rendezetten beállítani. A rúzs, pirosító, ilyesmi pedig lehet, hogy „elfogy” mire ideérsz, ezért jó, ha tudod korrigálni!

 

A képek kiválasztása

7

Fotózás közben a gépen fogom mutatni, hogy lásd, hogy haladunk, és korrigálni tudjunk, ha valami nem tetszik.

Ha kész vagyunk a fotózással, akkor leülünk, és laptopon tudod kiválasztani azokat a képeket, amiket szeretnél retusálva megkapni. A cv basic csomagban 2 db kép szerepel, a cv pro csomagban pedig 3 db.
Ha a képek tetszenek, és jól tudod majd őket használni, akkor érdemes többet is választani, a plusz képek retusálásának díja 5.900 Ft/db.

A képek kiválasztásában természetesen segítek, de én csak javaslok, a döntés a tiéd. :) 

Ha nem tudsz itt helyben választani, vagy kicsúszunk az időből, akkor pedig pici méretben, nagy „nézőkép” felirattal el tudom küldeni neked, hogy később, friss szemmel rá tudj nézni. Többnyire sikerül itt eldönteni, és jobb is, ha utána nem kattogsz rajta, hanem bízol a saját döntésedben, de ha ez segítség, akkor van rá lehetőség. :)

 

A retusálásról…

A képeket retusálva adom át. Mi jelent ez?

7

Beállítom a színt, kontrasztot, ilyesmit. Majd a retusálás nem egy rányomott effekt lesz, amiben elmosódik a bőröd, hanem egy aprólékos, időigényes, profi utómunka.

Dióhéjban: javítok mindent, ami elmúlik, és ott hagyom azt, ami hozzád tartozik.

Ami elmúlik, ezért leszedem:
szem alatti sötétebb árnyalatok, pattanások, apró bőrhibák, 1-2 kósza szőrszál, borotválkozás után maradó piros kis pöttyök, ruhán maradt szöszök.
Ami hozzád tartozik, ezért ott is marad:
ráncok, anyajegyek / szeplők, maradandó sérülések nyomai, ősz haj, plusz kilók. :)

Amit ott hagyok, azt azért hagyom ott, mert hozzád tartozik, és ha személyesen találkozol valakivel, akkor úgyis látják. És nem, nem fogok “lecsalni” belőled 20 kilót, szimmetrikusra igazítani a szemöldököd, kiegyenesíteni az orrod vonalát, ha nem az. Nem modell vagy, akinek tökéletesnek kell lennie. (Apropó, mi az, hogy „tökéletes”? Mindenkinek más, és fogalmad sincs ki fogja megnézni az önéletrajzodat… :) )
Egy állásra jelentkezel, és olyannak kell lenned, amilyen valójában vagy, mert szemtől szemben is ezt az embert fogják várni. Ebből fogjuk kihozni a legjobbat. :)

 

Ha külföldön keresel állást…

Érdemes a fotózás előtt utána járnod, hogy a kiszemelt országban mi a elvárás.

7

Például, hogy teljesen szemből készüljön a kép, komoly legyen, vagy mosolygós, csak arcot mutasson, mint egy útlevélkép, vagy picit tágabb legyen a kivágás…
És hogy abban az országban a te területeden mi az elvárt öltözék. Lehet, hogy itt “belefér” egy ujjatlan blúz, de ott nem. Vagy fordítva. Vagy nálunk megfelel a kedvenc blúzod színe, de ott valami miatt épp tiltólistán van.

Sok apróság lehet, ami a különböző kultúrákból ered. Készülj fel, ha biztosra akarsz menni!

 

Hogy tudsz fizetni?

Fizetni utalással, vagy készpénzben tudsz. Nekem teljesen mindegy, amelyik neked kényelmesebb.

7
Kártyás terminálom egyelőre nincs.

Ha mindenképp nekem kéne dönteni, akkor egy fél fokkal az utalás nyerne, az is csak azért, hogy ne kelljen a végén készpénzezni, számolgatni. :) De tényleg teljesen mindegy, te döntsd el! A fotózásról mindenképp számlát kapsz, ez egy elektronikus számla lesz, e-mailen fog érkezni.

Fontos 1!

A KATA változása engem szerencsére kevésbé érint, maradhattam alanyi adómentes KATÁ-s.
De!!! Cégnek nem számlázhatok, csak magánszemélynek.

Fontos 2!

A fotózásra bérelhető stúdióba megyünk, amit nekem akkor is ki kell fizetni, ha valamiért lemondod, vagy halasztod a fotózást. Az önéletrajzos fotózásokat a Studio Madisonban fotózzuk, ennek díja óránként 12.000Ft. 
Ha valamiért halasztani kell, vagy lemondod a fotózást, ezt sajnos mindenképp ki kell fizetned, hiszen nekem is ki kell fizetnem a stúdió felé a foglalást. Ilyen esetben majd számlát küldök, ami alapján el tudod utalni a stúdió bérleti díját.

Emlékeztetőül

A CV Basic csomag:

2 db közeli, retusált portrét tartalmaz, a csomag díja 47.900 Ft

A CV Pro csomag:

3 db retusált portrét tartalmaz, többféle beállítással, közeli és bővebb képkivágással, a csomag díja 54.900 Ft

 

Páros ajánlat pedig mindkét csomaghoz kérhető: 

Ha barátod / barátnőd / kollégád is új állást keres, és együtt szeretnétek jönni önéletrajz fotózásra, akkor választhattok egy ajándékot az alábbiak közül:

  • +1 db retusált portré fejenként, összesen 11.800 Ft értékben VAGY
  • egy közös kép kettőtökről

A csomag díja fejenként 47.900 Ft vagy 54.900 Ft! Ha szeretnél hozni valakit, akkor mindenképpen írj, mert így több időre lesz szükségünk, mintha egyedül jönnél!

Talán a legfontosabb dolog az egész álláskeresésben, hogy ismerd magad… :)

7
Tudd, hogy mit szeretnél, mivel akarsz foglalkozni, és hogy érzed jól magad. Miért fontos ez?

Ha ezeket pontosan tudod, akkor fogod megtalálni azt a helyet, ahova tökéletesen passzolsz, és ahol sokáig jól fogod magad érezni. Ha egy vidám, beszélgetős lány vagy, aki farmerben és tornacipőben érzi jól magát, de bekerülsz egy olyan helyre, ahol elvárás a ceruzaszoknya és tűsarkú, és egész nap egy monitor előtt kell ülnöd, akkor utálni fogod a munkád (és az életedet is, mert annak elég nagy része a munka). :/
De ugyanez igaz fordítva is, nemrég egy vendégem a 12 centis sarokra mondta, hogy kényelmes, szaladós cipő… :)

Ha ezeket tudod, ismered magad, akkor tudsz majd jól állást keresni, és akkor tudjuk elkészíteni azt a képet, ami igazán te vagy, és passzol is arra a területre, ahol jól fogod magad érezni.

Nincs jó, vagy rossz portré / ruha / állás… Csak azt kell tudnod, hogy NEKED melyik a jó…

Akkor se aggódj, ha (még) nem tudod! :) Akkor legjobb, ha klasszikus, „bárhova jó” ruhákkal készülsz, és ebből hozzuk majd ki a legjobbat! :)

Örülök, hogy komolyan veszed a fotózásodat,

és elolvastad a számodra fontos / releváns részeket! Ez segít majd abban, hogy megcsináljuk a lehető legjobb portrét Rólad, amivel hamar sikered lesz!

Pihend ki magad a fotózásod előtt, és várlak szeretettel a megbeszélt időpontban! :)

Üdv, Virág