„Hogy készüljek a fotózásra?”

Ezt a kérdést majdnem mindenki felteszi, ami tök jogos, hiszen egy fotózás a legtöbbünk életében nem mindennapos dolog. Sokan mondjátok, hogy a középiskolai tablókép volt az utolsó, amikor profi portré készült rólatok. :) Összeszedem a hasznos információkat, amiket úgyis el szoktam mondani.

Milyen ruhában gyere?

Nagy általánosságban blúz+blézer, férfiaknak ing+zakó+nyakkendő. Lehetőleg ne fehér blúz és fekete blézer kombinációban, mert az nagyon katonás, szigorú hatást kelt, ráadásul unalmas, nem fogsz vele kitűnni a többi pályázó közül. Ez alól kivétel, ha olyan területen keresel új állást, ahol ez a „szigorúság” kifejezetten elvárás!
Nyugodtan válassz színeket, természetesen ne rikítót, mert az nagyon elvonja a figyelmet az arcodról. Ha a blúz ÉS a blézer is színes, akkor ezek mindenképp passzoljanak egymáshoz!

Érdemes viszont tudatosabban készülni. Mivel foglalkozol? Milyen személyiség vagy? Esetleg kinéztél már pár céget, ahol szívesen dolgoznál? Ott mi az elvárás? Ha a kiszemelt cég arculati színe például a zöld, akkor vegyél fel egy zöld blúzt/nyakkendőt! Ha nincs konkrét kiszemelt cég, akkor a szakmádból, saját személyiségedből indulj ki! Vidám csaj vagy, és olyan helyen dolgoznál, ahova nem robotolni járnak, hanem egy jó társaságba? Akkor vegyél fel vidám, fiatalos, friss színeket! Akár a blézert el is hagyhatod, és vegyél egy rafináltabb blúzt, vagy ruhát, ha a pozíciódhoz nem elvárás a blézer! Merd megmutatni, hogy milyen ember vagy, merj kitűnni a többiek közül, hogy megjegyezzenek! Hiszen ez a lényeg, hogy valamivel megragadd a figyelmüket. De csakis jó értelemben, úgyhogy a nagy mintákat kerüld, ez elvonja a figyelmet!
Férfiaknál is egyre jellemzőbb, hogy ha a pozícióhoz nem feltétlenül szükséges, akkor a nyakkendőt, és/vagy a zakót elhagyják. Főleg, ha a mindennapi munkában egyébként sem elvárás.

Milyen legyen a smink és a frizura a fotózáson?

Erre azt szoktam mondani, hogy olyan legyél, amilyen egyébként is vagy egy jobb napodon! Ne menj emiatt külön sminkeshez, és ne legyen több sem, mint amit egyébként szoktál/szeretsz viselni. Ha egyáltalán nem sminkelsz, akkor a fotózásra sem kell.

Ugyanis ha bejutsz a személyes interjúra, akkor azt az embert várják majd, aki a képen szerepel. Ha kevésbé „profi” a sminked, frizurád, akkor már egy mínusz ponttal indítasz, ahonnan nehéz visszajönni.
Nemrég mesélte egy HR-es vendégem, hogy jártak így, a gyönyörű portré alanya köszönő viszonyban sem volt a valósággal. És nem, nem az a probléma, ha nem vagy „szép”. Az a probléma, hogy mást mutatsz, mint aki vagy, így aztán felmerül a kérdés, hogy mi mindent kozmetikáztál még az önéletrajzodon…

A te részedről nézve sincs értelme másnak látszani. Gondolj bele, ha a fotón szűk kosztümben szerepelsz, csinálsz egy gyönyörű alkalmi sminket, profi frizurával, és ez alapján behívnak. Ezt a megjelenést fogják várni tőled nap, min nap. Lehet, hogy szereted az erős sminket a színházban, de minden egyes munkanap, tűsarokkal, az már nem te vagy. Viszont ahol ez az elvárás, és ezért kerültél be, ott ilyennek kell lenned. És nem fogod magad jól érezni… Ha te a sportosabb vonal vagy kevés sminkkel, laza blúzban, akkor a fotón is olyan legyél. Akkor hívjanak be, ha így is passzolsz oda, és ha így találkoznak az igények, akkor lesz mindenki igazán boldog! :)

„Én tényleg az vagyok, aki azt hitte egészen tegnapig, hogy róla nem lehet jó képeket csinálni.” Adrienn

„A képeket retusálod, ugye?” :)

Igen, de csak ésszel és mértékkel. :) Ráncokat például nem szedek le, mert az természetellenes, nem mellesleg a személyes interjún úgyis látják és elég kellemetlen a ráncok miatt magyarázkodni. Ami az arcodhoz tartozik, például anyajegy, szeplők, azok ott is fognak maradni, mert hozzád tartoznak.
Amin javítok, azok az úgyis elmúló bőrhibák, „épp ma reggel jött ki” pattanások, borotválkozási pöttyök férfiaknál, ilyesmi. És azok a dolgok, amiket szemtől szemben észre sem veszel a másikon, például, hogy az állán a bőr „foltos”, vagy hogy a szeme alatt sötétebb. Csak olyasmit javítok, amire akár egy jó smink is képes. ;)

„Egyébként betettem a Linkedin profilomba már a nevetős képet, csak ma négyen kerestek meg.” Zsuzsa

És nem, nem fogok „lecsalni” belőled 20 kilót, szimmetrikusra igazítani a szemöldököd, kiegyenesíteni az orrod vonalát, ha nem az. Nem modell vagy, akin nem lehet semmi „tökéletlenség”. Egy állásra jelentkezel, és olyannak kell lenned, amilyen valójában vagy, mert szemtől szemben is ezt az embert fogják várni. Ebből fogom kihozni a legjobbat. :)

Külföldön fogsz munkát keresni?

Érdemes a fotózás előtt utána járnod, hogy a kiszemelt országban mi a elvárás. Például hogy teljesen szemből készüljön a kép, komoly legyen, vagy mosolygós, csak arcot mutasson, mint egy útlevélkép, vagy picit tágabb legyen a kivágás… És hogy abban az országban a te területeden mi az elvárt öltözék. Lehet, hogy itt „belefér” egy ujjatlan blúz, de ott nem. Vagy fordítva. Vagy nálunk megfelel a kedvenc színed, de ott valami miatt épp tiltólistán van. Sok apróság lehet, ami a különböző kultúrákból ered. Készülj fel, ha biztosra akarsz menni!