Jó ideje tervezek írni egy cikket előtte-utána fotózás témában, de mindig megáll a dolog ott, hogy kéne hozzá egy modell (mármint egy „hétköznapi nő”), akin be tudom mutatni, amit szeretnék, mert én ehhez modellként már kevés leszek. :) Belebotlottam a témában egy cikkbe, úgyhogy addig is egy másik fotós képeivel (lent) elmondom a lényeget, de lesz majd egy részletesebb, hasznosabb cikk is erről. :)

Pár napja olvastam, hogy minden nőnek jár egyszer egy átalakítós fotózás, hogy lássák, profik kezei alatt ők is gyönyörűek. Ezzel a felfogással egyébként maximálisan egyet is értek, mert a sok tökéletes címlaplány miatt nekünk átlagos nőknek nulla az önbizalmunk. Az előtte-utána képek nekem nem újdonság, sok fotóst követek, akik szeretik megosztani az ilyen képeket, ami érthető, mert nagyon látványos az átalakulás, és mindenkinek meghozza a kedvét a fotózáshoz. :)

Régen, amikor ez még újdonságnak számított, gondolkoztam rajta, hogy vállaljak-e én is ilyen „átalakítós” fotózást. A sminkes, és a fodrász átalakít, a stylist rád ad egy gyönyörű ruhát, csodaszép és boldog leszel, nem lehet vele hibázni. Aztán visszaveszed a saját ruhád, hazamész, lemosod a sminked, és másnap reggel, miután kimostad a hajadból a lakkot, meglátod a kommenteket a képed alatt, hogy „de gyönyörű, ez tényleg te vagy?!”… Pff…

 

Tudod mi az a különbség, amit látsz az előtte-utána képeken?

Ezt fogod mondani: Smink, frizura, ruha. Ugye? :) Egyrészt igen, a smink nélküli arcot a melegítőfelsővel nem nehéz überelni… Viszont ezt mind meg tudod tanulni, hogy mi áll jól neked, és mint tudjuk, csúnya nő nincs, csak lusta… Vagyis ha nem vagy lusta, akkor a sima hétköznapokon is lehetsz „jónő”, sminkben, előnyös ruhában. Amit kevesebben vesznek észre ilyenkor, pedig legalább olyan fontos, mint a fentiek összesen, az a:

 

póz

 

Saját tapasztalatból tudom, hiszen engem pont ezért szerettek. :) Eljöttök hozzám úgy, amilyenek vagytok egy jobb hétköznapotokon. Nem szeretitek, ha fotóznak titeket, de valamiért most mégis szükségetek van egy jó portréra önéletrajzhoz, vagy a honlapotokra, vagy akár társkereséshez. Nem változtatlak át titeket, csak segítek a beállításokkal, és ti nem hisztek a szemeteknek a képek láttán, amiért cserébe csodálatos véleményeket kapok tőletek. :)

Nézd csak meg az előtte képeket lent! Simán szemből, zömében ráadásul teljesen előnytelen világításban készültek, de ez most nem releváns. :) Hogy beállunk a kamerával szemben, és csak állunk és nézünk, ez kb. mindenkinek előnytelen. A pózolás is ugyanúgy tanulható, mint például egy előnyös smink elkészítése, csak senki nem foglalkozik vele, mert a hétköznapi életben relatíve kevés hasznát vesszük, ha nem vagyunk modellek. (Ők tudják, ezért akad meg a szemünk rajtuk „civilben” is.) Na, ebben tud nagyon sokat segíteni egy jó portréfotós. Hiába ugyanis a szép smink és frizura, ha ugyanúgy, szemből, lógó karokkal, természetes testtartással készülnének a portrék, nem lennének igazán szépek az „utána” fotók.

Hogy visszakanyarodjak a sztori elejére, ezért nem mentem el ebbe az irányba. Átalakíthatlak bárkivé, aki nem vagy, és akire holnap már rá sem ismersz, nem ezen múlik, hogy a képek szépek lesznek-e, és tetszeni fog-e neked az eredmény. Inkább azt tanulom, amire te nem gondolsz: Hogy hogy tudlak előnyös beállításban lefotózni. Ez az én feladatom, a többi a tiéd.

 

Szeretem, ha az ismerőseid felismernek a képeken, viszont szeretem, ha a lehető legjobb formádat látják.

Többen mondták már fotózáson egy-egy beállítás után, hogy mennyire természetellenesnek tűnt a póz, és nem gondolták, hogy ez jól fog kinézni a képen, és mégis. Bizony, ezt is meg lehet (egy fotósnak kell) tanulni, és az eredmény magáért beszél.

Ugyanannak a fotósnak, Emily London Miller-nek az oldaláról válogattam pár képet, akit a cikkben is hoznak példaként. A pózok titka a nőiesség. Ez az, ami a before képeken nem látszik a ruha és a póz miatt. Az after képeken viszont nőiesek a pózok, nincsenek eltakarva a kecses vonalak, sőt, ki vannak hangsúlyozva. Egyébként (többek között) a fekete-fehér képen szerepló póz az, amin meg szoktatok lepődni, hogy mennyire furcsa, és aztán mégis milyen jól mutat. ;)

emilylondonportraits_01 emilylondonportraits_02 emilylondonportraits_jennifer-ba

Ha szeretnél pár jó portrét magadról, de nem szeretnéd, ha átalakítanának,

akkor keress meg bátran! Ne aggódj, ha rólad még soha nem készült egy jó portré sem… Kis túlzással mindenki így jön hozzám, én pedig élvezem, amikor ez megdől, és elkezditek szépnek látni magatokat a fotóimon… ;)