Összeszedtem nektek egy posztot arról, hogy mennyire nem mindegy hol milyen portrét használtok. Azt már biztos mindenki hallotta, hogy önéletrajzhoz ne csatoljunk nyaraláson készült fotót, de azért fontos megjegyezni azt is, hogy profi portré és profi portré között is óriási különbség lehet az ugyanakkor, ugyanott, ugyanúgy készült képek között is. Nem mindegy a ruha, a testbeszéd, tekintet, és sok-sok más apróság. Ezért ha fotóshoz mész, vagy ha csak magadnak, barátnődnek akarsz kattintani pár képet, akkor is érdemes előre gondolkozni azon, hogy mihez akarod majd használni.

Már látom, hogy szükség lesz egy következő posztra is, és jobban járok, ha felkérek valakit, aki jobban tud játszani az arckifejezésekkel… :) Most magamról csináltam pár képet, hogy bemutassam, mekkora különbségeket jelent pusztán a testbeszéd, egy mozdulat. Ugyanúgy készültek a képek, közben nem öltöztem át, nem sminkeltem, és a hajammal sem csináltam semmit. Ezek a különbségek szintén egy újabb posztot érdemelnek majd, ahogy azok az alig észrevehető különbségek is, amik alapján az elkészült képekből érdemes kiválasztani a legjobbat. Mármint az adott célra a legjobbat… :)

 

Önéletrajzhoz készülő portré

 

oneletrajz-fotozasMég ezen a területen belül is sok minden befolyásolhatja, hogy milyen portrét érdemes csatolnod, kezdve azzal, hogy milyen területre pályázol, és egyáltalán milyen személyiség vagy. :) Ne akarj mást mutatni, mint ami vagy, mert ha a fotó alapján szimpatikus vagy, behívnak interjúra és felvesznek, akkor minden nap szerepet kell majd játszanod, hogy ne okozz csalódást és nem fogod jól érezni magad az új állásodban.

Próbáld elővenni a szimpatikus és egyben magabiztos arcodat! Ez nem könnyű, de fontos, hogy lássák az önbizalmat (nem önteltséget!), vagyis hogy értesz ahhoz, amire pályázol, és hogy emberileg is jól kijöhetnek veled, passzolsz a csapatba.

Legyél vidám, mosolygós – amennyire csak a szakmád, területed megengedi! Fontos a szimpátia, és tény, hogy a mosolygós embereket sokkal szebbnek, szimpatikusabbnak látjuk. :)
Ne emeld fel a fejed, mert akkor nagyképűnek tűnsz, és ne nézz kacéran, kihívóan vagy „kérdőn”. Bár kihívó tekintettel a jóképű férfiak előnyben vannak, mert a HR-esek többsége nő… :)

Ez már nem testbeszéd, de sokszor kérdezitek miben érkezzetek önéletrajz fotózásra. Általános igazság, hogy üzleti öltözékben szerepelj a fotón, blúz/ing, és blézer/zakó, férfiaknak plusz nyakkendő. (Persze nem minden terület „igényli”, hogy ezt szigorúan betartsd, elég lehet egy csinos ruha/blúz is.) A fehér blúz és fekete blézer kombinációt kerüld, nagyon katonás, szigorú hatást kelt.
Ha célirányosan egy céghez szeretnél bekerülni, akkor érdemes utánajárni, hogy van-e valami elvárt megjelenés (pl. ne sminkelj, szemből készült fotót preferálják, vagy a légiutas kísérőknél egész alakos képet is csatolni kell). Ha ezekkel előre készülsz, akkor előnyben leszel azokkal szemben, akik erre nem figyeltek.
A smink, frizura legyen olyan, amilyen egyébként is vagy egy jobb napodon, ne vidd túlzásba!

 

Szakmai portré a honlapodra, publikáláshoz, LinkedIn-re

 

szakmai-portre-honlapraEgy szakmai portré esetében az a legfontosabb, hogy mivel foglalkozol. Ha milliárdos cégek pénzügyi tanácsadója vagy, akkor a kép is komoly, határozott legyen, elegáns öltöny, nyakkendő kötelező, mert ezen a szinten már bizony nem mindegy. Ha vidám, optimista life coach vagy, akkor pedig szép nagy mosolyod legyen barátságos tekintettel, és valami hétköznapibb ruhát viselj, amiben egyébként is találkozol a vendégeiddel, hiszen már-már a barátjuk vagy.

Talán minden portré típus közül a szakmai portrénál a legfontosabb, hogy tényleg magadat tudd adni és hiteles legyél – akármilyen is vagy. A tekintetedből, és a testtartásodból is sugározzon az, hogy te igenis értesz a szakmádhoz, és érdemes felkeresni téged, mert tudsz segíteni. Magabiztos legyél, de még maradj szimpatikus! :)

Ez borzasztóan fontos, hiszen a vendégeid zömében a honlapod, vagy szakmai cikkek alapján találnak rád, és a személyes szolgáltatásoknál azon áll, vagy bukik a megkeresés, hogy szimpatikus vagy-e. Ha mást sugallsz, mint ami vagy, akkor más típusú emberek fognak megkeresni, és nem fogod azt érezni, hogy imádod a munkádat és a vendégeidet… Egy munka pedig akkor az igazi, ha olyanok a vendégeid, akikkel azonnal jól kijössz, és megvan a közös hang. Hidd el nekem, ezt tapasztalatból írom! ;)

 

Fotó társkeresőre

 

tarskereso-fotozasNéhányan kicsit félve vallják be, hogy társkeresés miatt van szükségük fotózásra, pedig semmivel sem rosszabb/jobb ez, mint az utcán összefutni valakivel. Fotó szempontjából viszont nagyon különböző képre lesz szükséged, mint például egy önéletrajzhoz… :)

Saját magad legjobb verzióját kell megtalálnod (ruhában, sminkben, frizurában is), viszont csak addig a pontig, ami még tényleg te vagy, és egy sima hétköznapon is tudsz úgy kinézni. Ne menj emiatt „átalakítós” fotózásra, mert az első randin óriási lesz a csalódás. És nem azért, mert amúgy nem tetszenél a másiknak, hanem azért, mert teljesen más embert várt… Nagyon fontos, hogy olyan legyél, amilyen egyébként is vagy. Ha egy aranyos, cserfes csaj vagy, akkor ne öltözz be és ne sminkelj úgy, mint egy díva, mert akkor nem azok a férfiak fognak üzenni neked, akikkel (hosszú távon) jól éreznéd magad.

A pózok, ruhák lehetnek nőiesebbek, nyugodtan játssz a kezeddel (érintsd meg a hajad, nyakad), tartásoddal (kicsit döntsd a vállad, fordulj be az egyik irányba, fejeddel szintén), tekinteteddel, és jó, ha nem csak klasszikus portréd van, hanem előnyös egész alakos képed is. Nyugodtan vállald magad, hiszen személyesen úgyis látni fogja milyen vagy. Ha valamiért nem tetszenél neki, akkor ne raboljátok egymás idejét!

 

Ha pedig profira bíznád a képeid elkészítését,

akkor keress meg bátran! Ne aggódj, ha rólad még soha nem készült egy jó portré sem… Kis túlzással mindenki így jön hozzám, én pedig élvezem, amikor ez megdől, és elkezditek szépnek látni magatokat a fotóimon… ;)