“Hogy készüljek a fotózásra?”

Ezt a kérdést majdnem mindenki felteszi, ami tök jogos, hiszen egy fotózás a legtöbbünk életében nem mindennapos dolog. Sokan mondjátok, hogy a középiskolai tablókép volt az utolsó, amikor profi portré készült rólatok. :) Összeszedem a hasznos információkat, amiket úgyis el szoktam mondani.

Bevezetésként a legfontosabb, hogy attól függ, milyen céllal fotózunk. Ezért ezt mindenképp írd meg nekem amikor jelentkezel, de ha elfelejted, akkor úgyis rá fogok kérdezni, mert fontos. :)

Sok-sok oka lehet egy fotózásnak, a leggyakrabban kisvállalkozóknak fotózok, hogy legyen mit használni a honlapon, kommunikációban, a személyes márka építéséhez. Sokan jöttök úgy, hogy társkeresőre szeretnétek feltölteni néhány előnyös, de nem „csalós” képet. Egyre több szerzőnek is fotózok, hogy legyen jó portré a megjelenő könyvben, aminek nagyon örülök, imádom az írókat! :) Vagy előadáshoz, publikáláshoz szükséges egy jó portré. Sok-sok oka lehet, ezért nem tudok teljesen specifikus lenni, de igyekszem minél hasznosabb dolgokat írni, hogy fel tudj készülni! :)

Milyen ruhában gyere?

Mindenképp olyan ruhát válassz, ami egyébként is te vagy, amiben jól érzed magad.
Vállalkozóként ahogy az ügyfeleid ismernek, ahogy találkozol velük. Ha ez szakadt farmer, akkor azt, ha kosztüm tűsarkúval, akkor azt. Társkereséshez is olyat válassz, ami a te stílusod, ne vezesd félre a másik felet, nehogy elmenjetek egymás mellett.

Azért fontos, hogy a ruha passzoljon a személyiségedhez, mert ezt fogják látni rólad azok, akik az interneten találnak rád, és a fotódat látják először. Ne legyél „se több, se kevesebb”, mert így fognak azok az ügyfelek, partnerek, férfiak/nők megtalálni, akikkel jól érzed magad. Akik jó ügyfeleid lesznek, vagy épp a „nagy ő” lehet. Ha mást mutatsz, az csalódás lesz személyesen. Nem azért, mert úgy, ahogy vagy, nem lennél szimpatikus a másik félnek, hanem mert mást várt, becsapva érzi magát, és így csak pocsékoljátok egymás idejét. Vagy talán nem is lesz személyes találkozó, mert azt gondolja, hogy te szóba sem állnál vele. Mást mutatsz, ezért mást gondol rólad. Ne akarj másnak tűnni!

Ha te például egy laza coach vagy, aki farmerben, a földön ülve beszélget a vendégeivel, akkor a fotód is ilyen legyen. Így azok fognak megkeresni, akiknek ez szimpatikus, és sokkal jobb velük dolgozni! Lehet, hogy a szigorú, öltönyös-nyakkendős ügyfeleket elveszíted, de valószínűleg úgysem velük dolgoznál szívesen. Vagy pont fordítva, ha velük jössz ki jól, nekik tudsz a legjobban segíteni, akkor te is öltözz úgy, hogy benned lássák a megfelelő partnert! :)

Milyen legyen a smink és a frizura?

Ugyanazon az elven, mint a ruhaválasztásnál, olyan legyél, amilyen egyébként is vagy egy jobb napodon! Se több, se kevesebb. :)
Az persze jó, ha úgyis menned kell már fodrászhoz, és össze tudod hangolni, de akkor se legyen a fotózásra óriási hajkoronád, ha egyébként visszafogott frizurát hordasz.
Sminkben is tökéletes, ha magadnak csinálod, ahogy egyébként is szoktad, hiszen ez vagy te. Nem baj, ha nem vagy profi sminkes, a képeket úgyis retusálva kapod, erről mindjárt bővebben is olvashatsz. :)

“A képeket retusálod, ugye?” :)

Igen, de csak ésszel és mértékkel. :)
Ráncokat például nem szedek le, mert az természetellenes, nem mellesleg személyesen úgyis látják és elég kellemetlen, ha szembetűnő a csalás. Ami az arcodhoz tartozik, például anyajegy, szeplők, azok ott is fognak maradni, mert hozzád tartoznak. :)
Amin javítok, azok az úgyis elmúló bőrhibák, “épp ma reggel jött ki” pattanások, borotválkozási pöttyök férfiaknál, ilyesmi. És azok a dolgok, amiket szemtől szemben észre sem veszel a másikon, például, hogy az állán a bőr “foltos”, vagy hogy a szeme alatt sötétebb. Csak olyasmit javítok, amire akár egy jó smink is képes. ;)

És nem, nem fogok “lecsalni” belőled 20 kilót, szimmetrikusra igazítani a szemöldököd, kiegyenesíteni az orrod vonalát, ha nem az. Nem modell vagy, akin nem lehet semmi “tökéletlenség”. Olyannak kell lenned, amilyen valójában vagy, mert szemtől szemben is ezt az embert fogják várni, különben nem leszel hiteles az ügyfeleid szemében, és nem fognak bízni benned. Vagy a randi lesz óriási csalódás a másik félnek… Olyan leszel a képeken, amilyen egyébként is vagy, és én ebből fogom kihozni a legjobbat. :)