Miért fontos, hogy jó kép legyen az önéletrajzodban?

profilkép, önéletrajz fotóAz önéletrajz egy bemutatkozás, tulajdonképpen az első találkozásod leendő munkaadóddal. A személyes találkozóra, interjúra is készülsz, előre kitalálod mit veszel fel, hogy fogsz kezet, mire mit válaszolsz. Az önéletrajzod viszont az első lépcső, hogy odáig egyáltalán eljuss.

Egy-egy álláshirdetésre akár több százan is jelentkeznek. Ha van kép egy szöveg mellett, akkor az emberek automatikusan azt nézik először, vonzza a szemet, és ez az önéletrajzra is érvényes. Jó hír, hogy ha jó fotó van rólad, az már fél siker, hiszen rengetegen használnak olyan képet, ami többet árt, mint használ, és emiatt akár el sem olvassák a szöveget.
Ez egy első találkozás, egy bemutatkozás, kezeld is úgy! Ha jó minőségű a fotód, akkor leendő főnököd látni fogja, hogy neked fontos, hogy mit adsz ki a kezedből, igényes vagy és profi. És hidd el, ilyen embert keres! Hiszen bármilyen területre is jelentkezel, tulajdonképpen őt, az ő vállalkozását képviseled. Akkor is, ha egy kis cégnél leszel ügyintéző, és akkor is, ha egy multihoz kerülsz vezetői székbe. Ügyfelekkel, üzleti partnerekkel beszélsz, találkozol, levelezel. Őt képviseled.

Milyen NE legyen a fotód?

Sokan elkövetik azt a hibát, hogy korábbi képek között keresgélnek alkalmas képet. Ezt ne csináld! Nagy eséllyel úgysem találsz jót… :)
Ne csatolj nyaraláson készült képet, buliban készült képet… Ha olyan rendezvényen voltál, ahol fontos volt a jó megjelenés, akkor is vigyázz, mert az meg lehet, hogy túl „sok”. A smink, a ruha, a frizura…
Ne csatolj szelfit! :) Tudom, ez lenne a legegyszerűbb, de ahhoz, hogy a telefonoddal jó képet csinálj magadról, ahhoz profi modellnek kell lenned, és még akkor sem garantált az eredmény.
Ne csatolj olyan képet, amin zavaró dolgok vannak melletted, vagy a háttérben. Pl.: parkban készült képen a háttérben emberek sétálnak, vagy oldalról belóg az arcod elé egy faág. A zavaró elemek nagyon elvonják a figyelmet rólad.

Milyen a jó önéletrajz fotó?

önéletrajz fotózásLetisztult, egyszerű, megnyerő. :)
A háttér egyszínű legyen, lehetőleg egy semleges színt válassz, és semmiképpen se élénket.
Viselj „alkalomhoz illő” ruhát: Lehetőleg blúz, blézer, férfiaknak ing, nyakkendő, zakó.
Színekben többnyire a klasszikusok a nyerők, de ha olyan állást szeretnél megpályázni, ahol díjazzák a különlegeset és egyedit, akkor lehetsz merészebb.
Ha nem tudod lágyítani a fényét, akkor ne használj vakut és a tűző napra se állj ki! Világos helyet keress, de olyat, ahol szórt fény van.
Hogy ne kelljen egyedül küzdened a szelfivel, kérj meg egy barátot, hogy fotózzon le. Lehetőleg ne telefonnal, mert a telefonok kamerája nagy látószögű, ezért az arcod sokkal kerekebb lesz, mint valójában. Ma már mindenkinek van ismerőse, akinek van egy jobb fényképezőgépe, ezzel picit messzebbről is tud közelebbi portrét készíteni rólad, ami sokkal előnyösebb lesz.

Facebook, LinkedIn…

IMG_6313_30005_2 (2)0003_2 (2)00120002_2

Akár tetszik, akár nem, leendő munkaadód meg fog keresni ezeken a felületeken is. Szeretné látni, hogy milyen ember vagy, és amit képviselsz, az mennyire egyezik a cége szellemiségével. Ide nyugodtan tölthetsz fel egy kicsit lazább, vidámabb profilképet is, de jó, ha összhangban van az önéletrajzodban használt fotóval. Például ugyanakkor, ugyanott, ugyanúgy készült, csak más a póz, nagyobb  a képkivágás, mosolygósabb vagy, vagy mást viselsz.

Ha inkább rám bíznád az önéletrajz fotód elkészítését…

akkor írj nekem, vagy olvass tovább a kapcsolódó oldalakon! :)